Mijn eerste week in het Afrika

Hallo allemaal,

allereerst wil ik iedereen bedanken voor de donaties die jullie hebben gedaan voor Thamsanqa (in het bijzonder wil ik Matthijs en Patrick bedanken voor de meest gulle donatie). In totaal hebben we €1197 euro opgehaald.

We zijn inmiddels dus veilig aangekomen. De reis viel reuze mee. Van de 11 uur in het vliegtuig, heb ik er zeker 8 geslapen.

Deze week hebben we al een aantal vergaderingen gehad. Ze willen graag een playground (chréche) opzetten. We zijn een kijkje wezen nemen wat er allemaal al was en wat er nog zou moeten komen. Het was donderdag en ze wilden op dinsdag open. Toen we er aankwamen was er helemaal niets. Het was een lege ruimte, zonder speelgoed, zonder kasten, zonder tafels en stoelen. Wij hebben daarom besloten dat we van het donatiegeld wat stoeltjes en tafeltjes kopen, bestek en bordjes, speelgoed en andere belangrijke dingen die je nodig hebt om een chréche te openen. Ook hebben we verteld dat het niet gaat lukken om in één dag te verven, alles in te richten en alles te kopen. Daarom hebben wij besloten om het een week uit te stellen. Wij Nederlanders willen eerst zekerheid hebben voordat we ergens aan beginnen en hier gaat het niet iets anders. Hier gaan ze eerst openen en dan kijken wat er nodoig is.
Ik heb ook de opdracht gekregen om de kindjes te leren tellen tot 10 in Xhosa. Onmogelijk voor mij. Het zijn rare klak geluiden die je moet maken en dat wil niet lukken, hoeveel ik ook oefen.

Verder hebben we inmiddels alle kinderen van Thamsanqa ontmoet. De kinderen zijn van alle leeftijden en als je zo ziet, zou je bijna vergeten dat ze allemaal behoorlijk wat hebben mee gemaakt. Het zijn stuk voor stuk lieve kinderen. Het is vechten om mijn aandacht en ze vinden het heerlijk om aan mijn blonde haren te zitten.

Thamsanqa heeft 4 huisjes in de townships. Het contrast in de townships is heir ook vrij goed. WIj zitten in het wat "betere" gedeelte. Hier hebben ze stromend water en elektriciteit. Als je verder in de township komt, kom je bij de echte krotjes van de golfplaatjes. Het vreemd is wel, dat er opeens tussen de golplaten huisjes een enorm luxe rechtbank staat met alles er op en er aan.
Ook worden de koeien gewoon op straat geslacht en wordt je soms onpasselijk van de geur van gebraden geiten hoofden.

Van de week heb ik ook mijn eerste doktersbezoek gedaan. De dokter was gesloten, maar omdat wij blank waren, wilden ze ons toch helpen. Dat voelde toch wel wat ongemakkelijk, maar wel fijn voor het meisje die een ontzettend ontstoken vinger had die al helemaal geel begon te worden.
Ze werken nog vrij hygienisch, ook al zat de schimmel aan de muur en lag er stof op de vensterbanken. Erg apart.

We zijn van de week ook bij Lingelabantu geweest. Dit was een opvang voor zwaar verstandelijk gehandicapten kindjes. Vond het erg mooi om daar te mogen zijn en te zien hoe liefdevol ze werden verzorgd. Ze hebben dan wel niet de faciliteiten zoals bij ons, maar er is in ieder geval iemand voor ze.
Ze vonden het ook geweldig dat ik en Arja langs komen. We moesten foto's van ze maken en hadden hier de grootste lol in. Heerlijk met de kindjes gespeeld en we hebben ze een mooie dag bezorgd.

We hebben nog niet veel gedaan met de kinderen van Thamsanqa, dat komt allemaal volgende week.  We hebben wel heerlijk met ze gespeeld en geknuffeld en ze vonden ons erg aardig, dus dat is mooi.

Het engels praten gaat ons redelijk af. Af en toe is het wat lastig, omdat de Afrikanen ook niet heel erg goed Engels kunnen, dus af en toe is het natuurlijk lachen, gieren, brullen.

We hebben nog weinig onder nomen voor de rest. Van de week zijn we met alle vrijwilligers en Peter en Daphne (ons gastgezin) naar het strand geweest. Was erg leuk. Op dit moment zitten we hier met 10 vrijwilligers, wat reuze gezellig is. Peter en Daphne zijn ook ontzettende lieve mensen, waarbij je je meteen thuis voelt. Ze proppen je hier ook helemaal vol met eten en lekkernijen, als ik straks terug kom, zal ik vast wel 5 kg zwaarder zijn, haha.

Vandaag hadden we een vrije dag en zijn we wezen shoppen in het winkelcentrum. Sorry mam, maar ik heb weer eens schoenen gekocht. Ik kon het niet laten.

Volgende keer zal ik wat foto's posten, zodat jullie een indruk krijgen van het reilen en zeilen hier.

Voor nu vind ik het wel weer genoeg. We hebben ook zoveel indrukken gehad deze week, dat het lastig is om alles met jullie te delen...

Ik heb ook tijdelijk een nieuw nummer hier, dus mochten jullie deze willen hebben, dan moet je mij maar even mailen op: kruumol@hotmail.com

Tot de volgende weblog!

Veel liefs vanuit Afrika!

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Annemiek

wauw! dat klinkt allemaal echt super, ik kan niet wachten tot dat samantha en ik ook gaan vertrekken! tot volgende week ongeveer, annemiek

marjan priem

ha patricia,

wat heb je al veel gedaan in 1 week tijd,en zoveel nieuwe indrukken. Je doet dat toch maar even .
Ik hoor je nog zeggen ,ga niet mee op bb vakantie want dan moet ik zolang van huis en nu sta je dan maar eens in afrika. wat ben je gegroeid niet in lengte maar in kunnen, ben echt trots op je.
Vind het ook leuk om bericht van jou te krijgen.

Groetjes en liefs van marjan

Anneke Stultiens ( Be More )

Hoi Patricia,

De kop is eraf, je eerste week zit erop!
Wat zei ik je.....over je gastgezin hoef je je geen zorgen te maken.....echt geweldig hè hoe Peter en Daphne voor je zorgen en altijd klaar staan, da's echt genieten!
Van Tia had ik al begrepen dat de creche half februari van start gaat en wat geweldig dat jullie je sponsorgeld daar aan willen besteden, daar zal Tia heel erg blij mee zijn.
Mooi hoor dat jij/jullie met dit nieuw project kunnen starten, maar tot 10 tellen in het Xhosa???? misschien kun jij dat beter van de kinderen leren dan zij van jou ( Ha Ha ), je kunt echt geen touw vastknopen aan dat taaltje.
Ik wens je heel erg veel succes en vooral ook veel plezier!
Geniet ervan.

Hartelijke groeten van Anneke Stultiens

Jacintha

Hoi Patricia.
Fijn om iets van je te lezen op je blog.
Wat maak je daar veel mee zeg, het wordt waarschijnlijk de tijd van je leven!
Leuk dat jullie een doel hebben voor het donatiegeld, zo'n chreche daar zullen ze denk ik zeer veel aan hebben.
En wel bijzonder dat je nu hebt gezien hoe kindjes met een verstandelijke beperking daar worden opgevangen.
Ik blijf je blog volgen en ben benieuwd naar de foto's.

Groetjes Jacintha

Romy

Kruimelll!! Leuk om je belevenisen te lezen! Lijkt me echt geweldig alles daar te zien dus ik zou zeggen geniet er nog van komende tijd en succes met de creche! x Romy

Christel

Haaaaiii,

Bedankt nog voor je sms en leuk om te lezen dat je het naar je zin hebt!! En ook super leuk om te horen dat jullie al een mooie plaats hebben gevonden waar je het geld in kan steken:) Ben benieuwd naar de rest van je verhalen. Hier gaat alles goed in ieder geval. Ben vandaag met mijn minor begonnen en..pfffff.....wat moeten we veel doen joh! Verschrikkelijk!!!! Maar ja voor de rest gaat het dus goed enz! We bellen/smsn/mailen nog wel

xxx

Tessie

Hej Patricia en Arja!

Wat fijn om te horen dat jullie goed zijn aangekomen,
zoals ik het nu al lees hebben jullie nu al veel goeds gedaan :)!
Succes en geniet van de komende tijd,
Ik volg jullie

Liefs

Patricia Weststrate

Name: Patricia Weststrate
Leeftijd: 30

Was vrijwilliger bij Thamsanqa van 31 jan 2011 tot 22 apr 2011